Jelajah ke Krabi dari JB dengan Kereta jek! 4H3M. Boleh jadikan panduan

Yang nak gi Krabi menaiki kereta boleh baca nie sebagai panduan πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

JELAJAH KE KRABI DENGAN KERETA
===========================

JB – HAT YAI – KRABI
4HARI 3 MALAM

Ramai yg bertanya bape hari baru sampai krabi?? sebenarnya x de lah sampai berhari pon kalau nak smpikan krabi tu cume berjam jek😬😬..karangan ni agak panjang sikit 5hari4mlm menulis nie sape yg rajin bacalah..

Hari 1

Kami bertolak dr JB jam 6pagi dan smpi di bukit kayu hitam jam 5 ptg sepanjang perjalanan hanya 2kali berhenti satu di senawang (sarapan) satu lg di tg malim(isi minyak) bawak santai 110kmh…bila sampai saja di changlun kami setelkan insuran,borang tm2,borang tm3, tukar duit & isi minyak penuh..lepas jek urusan cop passport kami pon singgah makan di gerai daging bakar depan 7e danok..pd sesiapa yg memerlukan data internet boleh beli simkad (ais)dkt kedai handfon di danok dorang pandai ckp melayu..lepas dah melahab kami pon terus kayuh sampai hat yai(sejam jek dr danok) bila da smpi hatyai kami trus p ASEAN PLAZA dekat sini mcm2 makanan ade bukan stakat tu jek nak shopping pon murah2..kebetulan cikgu joe pon ade kat sini sy pon bersembang dgn die yg bini pulak pegi cari habuan..kalau nak tahu cikgu joe ni agk terkenal dikalangan bikers..makan dah shopping pon dah kami pon check in hotel dekat2 sini jek..

Image may contain: car and outdoor

Hari 2

Lepas sarapan roti di hotel kami gerak ke route 41 di patthalung..dekat sini ade ape??xde pape pon cume kedai kopi konsep koboi lepas amik gmbr kami teruskan perjalan ke krabi (3 jam jek)..smpi jek krabi kami terus singgah di OUTLET KRABI cuci mata lepas tu p melawat tapak event krabi bike week lepas setel beli baju kami terus gerak ke hotel di aonang..sementara nak tunggu member yg naik motor smpi kami p KRABI SHOOTING RANK saje nak merasa pistol(harga ikut jenis pistol)..malam tu kami p night market di krabi town naik motor bila nak balik moto yg kami naik rosak pulak member2 pulak dah balik aonang terpakse kami laki bini tolak moto tu p parking dekat hotel yg dulu pnh duduk lepas tu naik tuk tuk kene ketuk 300bath sbb kami org terakhir nak ke aonangπŸ˜‚πŸ˜‚ nasib badan..

Image may contain: 2 people, people smiling, sky and outdoor

Hari 3

Pagi2 lagi bersiap nak p phi phi island pkol 8pg tuk tuk dtg hotel amik kami bawa ke tempat berkumpul…phi phi island memang lg best dr 4 island..dia akan bwa g pulau2 ade yg kita boleh turun dr bot ade yg boleh amik gmbr jek dr bot..harga seorang 1200bath termasuk makan tgh hari (8pg-4ptg)…balik dr phi phi kami sambung terjun di hotel pulak bagi yg bwk anak2 hotel ananta ni mmg terbaik sbb kolam die dah mcm theme park harga boleh tgk di agoda😬😬…dah pnt main air mlm tu p jln2 di aonang cari habuan sbb esok dah nak balik..

Hari 4

kami check out pkl 8pg terus p sarapan dekat bangnara sape yg dtg krabi x sarapan dekat sini mmg rugi habes…setel jek melahab kami p bergambar di ketam besi lps tu isi minyak sblm bertolak balik di thailand sy hanya isi minyak skali sahaja tu pon x pnh hanya 500bath boleh tahan smpi R&R Gurun…balik dr krabi kami singgah HAT YAI FLOATING MARKET dekat sini mknn dijual di atas sampan2 semestinya halal dan sedap gilerr..kami sangkut kastam thailand hampir sejam sbb bnyk pula kereta yg nak masuk malaysia..nasib baik duit bath x habis lg sbb nak kluar kne bayar driver 25bath penumpang 5bath dekat kastam thailand duit overtime kate nyeπŸ˜‚πŸ˜‚..kami lepas kastam dlm pkol 7pm hari pon dh gelap kami amik keputusan tido di kl mlm tu smpi kl dlm pkl 1pagi😬😬 esok nya baru gerak ke jb..sekian

Image may contain: 2 people, people smiling, sky, cloud and outdoor

🌟Kos

Minyak =RM220 + 500bath
tol =RM180
dokumen masuk thai = RM23
duit overtime =30bath
hotel = ikut bajet masing2

Dipetik Khas dari Fb : Haziq Ibnu Hassan

,